Musea

Musea

Museum Zusters van de Liefde

De Zusters van Liefde werden opgericht in 1803 in Lovendegem (gesticht door priester J.P.Triest). Hun actieterrein breidde zich in de loop der jaren uit tot psychiatrie, gehandicapten- en bijzondere jeugdzorg, hospicen voor ongeneeslijken, zieken- en bejaardenhuizen,Vanaf eind 19de eeuw trokken missionarissen naar Kongo, Ceylon en Engels-Indië. De congregatie vormt nu een internationale groep, met ongeveer 1.300 zusters, verspreid over de hele wereld.In het museum worden de ontstaansgeschiedenis en het cultuurhistorische erfgoed van de congregatie belicht, evenals het dagelijkse leven van de zusters.

Op vrijdag van 9 tot 16 uur voor individuele bezoekers.
Groepsbezoeken zijn steeds op afspraak.

Molenaarsstraat 28 9000 Gent

Museum A. Vander Haeghen

Het 'Hotel Arnold Vander Haeghen', vroeger bekend als '"Hotel Clemmen' werd in de 18de eeuw opgericht naar de plannen van architect David ’t Kindt. Het bevat onder meer een uniek Chinees salon.

Het 'Kabinet Maeterlinck' dat er in ondergebracht is, is een reconstructie van de werkkamer van de Gentse Nobelprijswinnaar in het kasteel Orlamonde in Nice. 

Veldstraat 82 9000 Gent

Stadsmuseum Gent - STAM

Het Stadsmuseum Gent (STAM) opent in september 2008 de deuren. Het wordt dé plek om een culturele verkenningstocht door Gent te starten. Het STAM biedt een helder overzicht van het Gentse verleden en een inzicht in de hedendaagse stad mét uitzicht op de toekomstHet patrimonium van het STAM is op zich al een topstuk. Zo herbergt de voormalige Bijlokeabdij één van de mooiste middeleeuwse refters van West-Europa, met unieke pre-Eyckiaanse muurschilderingen.

Waar? Het STAM ligt op de Bijlokesite, een groene oase vlakbij het centrum. Ooit stond de ziekenzorg er centraal, nu wordt het een prachtige cultuurhaven aan de oevers van de Leie.

Het STAM ligt op de Bijlokesite

Design museum Gent

Het Design museum Gent is een culturele instelling van de stad Gent en in België uniek in zijn soort. In het verzamel- en tentoonstellingsbeleid ligt het accent op 20ste-eeuwse en hedendaagse vormgeving. 
De 'oude' museumcollecties bevatten vooral 17de- en 18de-eeuws meubilair dat opgesteld staat in de stijlvolle interieurs van het Hotel de Coninck.

Absoluut hoogtepunt is de nog originele eetkamer, waar de houten kroonluchter van de Gentse beeldhouwer J.F. Allaert nog op zijn oorspronkelijke plaats hangt.

Jan Breydelstraat 5 9000 Gent

Museum Dr Guislain

De permanente collectie van het Museum Dr. Guislain bevat drie luiken:

-de geschiedenis van de psychiatrie

-een fotocollectie met foto’s vanaf 1860 tot nu over het leven in de psychiatrie

-de afdeling outsiderkunst (werk van kunstenaars die elk op een ‘andere’ manier met kunst bezig zijn), die evolueerde van een bescheiden collectie met werk van mensen met psychische problemen naar een zeer uitgebreide verzameling

 

Jozef Guislainstraat 43 9000 Gent

Huis van alijn

In het Huis van Alijn, in het 14de-eeuwse ‘Kinderen Alijnshospitaal’, maakt u kennis met de cultuur van het dagelijkse leven in Gent in de 19de en in de eerste helft van de 20ste eeuw.

De collectie is opgebouwd rond vier centrale thema’s: levenscyclus, ontspanningsleven, volksreligie en handel en ambacht.

In tijdelijke tentoonstellingen gaat speciale aandacht uit naar andere volksculturen en actuele thema’s.

 

Kraanlei 65 9000 Gent

Museum schone kunsten

Het Museum voor Schone Kunsten (MSK) stamt uit 1798 en is één van de oudste musea van het land. 
U vindt er permanent een selectie van 300 tot 350 werken uit de rijke verzameling schilderijen, beelden, wandtapijten, tekeningen en grafiek. De collectie geeft op de eerste plaats een rijk beeld van de Vlaamse kunst van de Middeleeuwen tot de eerste helft van de 20ste eeuw. Tot de lente 2007 zal het museumgebouw gesloten zijn wegens renovatiewerken. Tijdens de renovatie zijn een aantal oude meesters uit de collectie te zien in de Sint-Baafskathedraal.

 
Charles de Kerchovelaan 187A 9000 Gent

MIAT

Het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT) is een historisch museum dat de periode van 1750 tot nu belicht. Het is een uitstekend vertrekpunt voor elke zoektocht naar het verleden. 
De industriële samenleving komt er volop aan bod: de eerste industriële revolutie, de opkomst van de machine, de evolutie van de consumptie- en informatiemaatschappij, allerlei uitvindingen en het dagelijks leven zijn maar enkele van de boeiende thema's die het museum uitgebreid toelicht

 
Minnemeers 9 9000 Gent

S.M.A.K.

Het S.M.A.K. is het grootste museum voor hedendaagse kunst in Vlaanderen. Met een eigen verzameling van meer dan 2000 werken en een enorme tentoonstellingsdynamiek, heeft het museum uitstraling tot ver buiten de grenzen. 

Sinds de opening in 1999 heeft het S.MA.K. naam gemaakt via spraakmakende tentoonstellingen en een verrassende aanpak. De tijdelijke tentoonstellingen worden steeds in dialoog gebracht met werken uit de vaste collectie.

Citadelpark 9000 Gent